Kleurrijke dahliashow in Lisse

dinsdag 21 augustus 2018

Maandag 20 augustus 2018 organiseerde de KAVB in samenwerking met CNB een speciale Dahliakeuring.  Deze keuring markeert de start van een week met veel activiteiten op het gebied van de dahlia. Tegelijk starten de CNB Dahliadagen en op woensdag start het Holland Dahlia Event.

Maar liefst 13 verschillende inzenders deden mee aan de Dahliakeuring. De showruimte bij CNB was geheel gevuld. Er waren 5 prijsvragen. De beste noviteit groter dan 15 cm werd de rode mutant van ‘Labyrinth’, genaamd ‘Red Labyrinth’ van P.J.M. van Schie uit Sassenheim.

De beste noviteit onder de 15 cm werd de rood met witte ‘Seniors Dream’ van J. Vleut uit Hillegom. De beste dahlia uit het handelssortiment groter dan 15 cm werd ‘Islander’ van Weijers Nurseries uit Noordwijkerhout. De beste dahlia uit het handelssortiment kleiner dan 15 cm werd ‘Mister Frans’ van F. van der Vlugt uit Hillegom.

De beste snijdahlia werd ‘Diana’s Memory’ van Marius Koppert VOF uit Valkenburg. De jury had het met name bij de snijdahlia moeilijk. Zo’n zestal cultivars zaten qua beoordeling zeer dicht op elkaar. Deze kopgroep bestond uit de uiteindelijke winnaar ‘Diana’s Memory’, de al om gewaardeerde ‘Mister Frans’ (v.d. Vlugt), de zaailingen Ariko 01-14 en 02-14 van A.C. Koot, ‘Sweet Nathalie’ (v.d. Linden) en ‘Caitlins Joy’ (v.d. Vlugt). Na veel wikken en wegen werd ‘Diana’s Memory’ de favoriet. De licht blauwrose bloemen contrasteren mooi met het donkere glanzende blad, verder een prima opbouw en mooie verhoudingen.

Aan de Nederlandse Dahlia Vereniging is de nieuwe dahlia met de voorgestelde naam ‘Brandy’ van veredelaar RuRo en ingezonden door M.H. van der Zon en Zn uit Lisse voorgedragen voor de Lammerse Bokaal. Twaalf bloemen werden in prima kwaliteit gebracht en de jury meent een veel belovende cultivar te zien.

Alle winnaars kregen een certificaat eerste prijs. De meest opvallende cultivars buiten de al eerder genoemde dahlia’s waren ‘Salmon Runner’ en  ‘Eva’ van Van Dongen uit Rijsenhout; ‘Vancouver’, een mutant van ‘Akita’ en de halskraagdahlia ‘Teesbrook Audrey’ van P.J.M. van Schie, Sassenheim. Van A.C. Koot uit Voorhout viel   ‘Ariko Homey’ en van Van der Linden uit Hillegom ‘Sweet Nathalie’ en ‘Hapet Blue Eyes’. Ook ‘Shiloh Noelle’ van Weijers Nurseries trok de aandacht. Johan Molenaar uit Santpoort Noord zond als enige dahlia’s op pot in. Mooie, aantrekkelijke en stevige planten, maar helaas nog niet voldoende in bloei om in de competitie een rol te spelen. Daarnaast liet hij verschillende vazen zien met o.a. ‘Profundo’. A.C. Koot uit Voorhout showde een breed sortiment met vooral nieuwe snijdahlia’s. Zeelanddahlia.nl uit Heinkenszand liet o.a. ‘Christmas Star’ en ‘Sturm Lighthouse’ zien. Kwekerij Punthuis uit Oude Wetering showde o.a. ‘Brown Sugar’.

De inzenders H.A. van Eeeuwijk, Lisserbroek, Weijers Nurseries, Noordwijkerhout en P.J.M. van Schie, Sassenheim liet mooie collecties dahlia zien in top kwaliteit en kregen als waardering een Gouden medaille.

Op de Facebookpagina van de KAVB is een fotoverslag van deze keuring te zien. In het echt zijn de bloemen nog de gehele week bij CNB in Lisse op kantoortijden te zien. De dahlia is een gewas dat spring levend is en trendy. Als snijbloem, tuin- en patioplant brengt de dahlia maanden kleur in en rond huis en tuin.