Prima lelies in Schagen

vrijdag 7 september 2018

IGH BV in Schagen organiseert  een bloemenshow op 6 – 7 – 8 september 2018 in hun handelscentrum.  Een groot deel van de show betreft lelies en de KAVB Leliecommissie heeft de inzendingen gejureerd.

Er werd door zowel de broeierij, als ook de veredeling een groot aantal vazen ingezonden. De kwaliteit was zeer goed, zeker als men rekening houdt met de warme en soms droge omstandigheden. Er waren twee sets van prijsvragen: een voor de broeierij en een voor de veredeling. Bijzonder leuk was het grote aantal dubbele lelies dat werd ingezonden, zodat daar een aparte prijsvraag voor werd gemaakt.

Broeijerij

Bij de broeierij werd de beste OR/OT lelie ingezonden door A. & L. Duin. Met ‘Praiano’ kregen zij de eerste prijs. Ook de tweede prijs ging naar een lelie van dit bedrijf: ‘Silverside’. Duin passeerde daarmee Qualily, die een beste vaas ‘Marlon’ had ingezonden.

De beste AZ/LA werd de lelie ‘Caesars Palace’ van Casino Lelies. De tweede prijs was voor ‘Forza Red’ van Double Check Lily. De beste dubbele lelie werd  de gele ‘Exotic Sun’ van A. & L. Duin. In de groep overige lelies werd de zeer licht blauwrose ‘Cali’ van Kw. A. Bakker de beste.

Naast de genoemde inzenders lieten onder andere ook Gebr. Koper, Klaver Lily, Qualily, Bredefleur, L. en A. Vreugdenhil, Jacob Kiers, Dolf de Wit een sortiment zien.

Veredeling

De eerste prijs in de categorie OR/OT ging naar Tourega ‘Zanlortour’ van Royal Van Zanten. Ook de tweede prijs ging naar dit bedrijf voor Surrender ‘Hanacupid’. Bij de OR/OT bestond de kopgroep verder uit ‘Albareto’ en ‘Robella’ van Vletter en Den Haan en ‘Bolt’ van Mak Breeding.

In de categorie AZ/LA wist Royal Van Zanten met ‘Sunderland’  de eerste prijs en met ‘Armandale’ de tweede prijs te bemachtigen. In de groep overige lelies kreeg Mak Breeding met ‘Dancing Lady’ de eerste prijs. De beste dubbele lelies waren beide van Vletter & Den Haan. De eerste prijs ging naar zaailing 13-617, de tweede naar 14-6013.

Naast de al genoemde veredelingsbedrijven zonden ook De Jong Lelies, Marklily/Paauw Lilies en J.A. Boon een sortiment in. Veredelaar J.A. Boon liet nog een beste vaas ‘Creil’ zien, die wel erg goed was, maar toch moest hij Royal Van Zanten voor laten gaan, die net beter scoorde.

De najaarsbloemenshow van IGH geeft een mooie impressie van het leliesortiment. Een grote variatie aan cultivars en inzenders resulteert in een zeer boeiende en inspirerende show. Er zijn foto’s van deze show te zien op de Faceboek pagina van de KAVB.