Schitterende lelieshow in Lisse

donderdag 8 november 2018

De KAVB organiseert samen met CNB een leliekeuring tijdens de CNB Leliedagen van 7 t/m 10 november 2018 in Lisse. De KAVB leliecommissie heeft de inzendingen gekeurd op woensdag 7 november. De kwaliteit was zeer goed, zeker gezien het feit dat het al november is. Een groot aantal cultivars werd door een grote verscheidenheid aan inzenders geshowd. Naast de veredelingsbedrijven deden ook broeierij bedrijven mee.

De beste inzending van een broeierijbedrijf was die van Double Check Lily uit Moerkapelle. Een grote en goed gevarieerde inzending, waarbij wellicht hun vaas ‘Nashville’ de mooiste was.  Inzender Qualily uit Poeldijk liet een bescheiden assortiment zien in goede kwaliteit. Paauw Lilies uit Rijnsburg showde ‘Maldano’ en ‘Frontera’.

Bij de categorie LA/AZ staken twee lelies van de Jong Lelies net iets boven de andere uit deze categorie uit. Het ging om ‘Zanella’ en ‘Astillo’. Uiteindelijk scoorde ‘Astillo’ net iets beter door o.a. de rijpte en kreeg de 1e prijs.

Bij de categorie OR/OT was de concurrentie veel groter. ‘Tesento’ van Royal Van Zanten uit Hillegom gooide hoge ogen. Dat gold ook voor ‘Ibiza’ van Vletter & Den Haan en ‘Sisto’ van World Breeding. Na veel wikken en wegen kreeg de witte ‘Sisto’ van World Breeding de 1e prijs en de grote roze ‘Ibiza’ van Vletter & Den Haan de 2e prijs.

Bij de potlelies zond Van Schie Potlelies verscheiden cultivars in. De twee beste potten waren ‘Magny Cours’ en ‘Starlight Express’. Beide hebben op eerdere keuringen al eens gewonnen en wat dat betreft zijn het dus raspaardjes. Deze keer was ‘Magny Cours’ niet iets beter en kreeg de 1e prijs.

Een groot aantal dubbele cultivars werd ingezonden door verschillende bedrijven. Deze lelies hebben voor de consument het voordeel dat er geen stuifmeel uit valt. Het beeld wordt sterk bepaald door de opbouw van de bloem met de rangschikking van de bloembladen. Zodat binnen de dubbele lelies weer allerlei verschillende typetjes te vinden zijn. Kortom er is veel variatie. Zo liet De Jong Lelies o.a. ‘Yellow Bellies’, ‘Gold Twin’ en de rode tegenhanger ‘Red Twin’ zien. Kwekersvereniging Roselily, gespecialiseerd in dubbele OR cultivars, liet 5 cultivars zien, waarvan de handelsnaam altijd begint met Roselily gevolgd door een meisjesnaam. Vletter  & Den Haan heeft ook een heel stel zaailingen en cultivars in het dubbele OR sortiment: ‘Trentino’, 15-6201, 14-6013 en 14-6162. Een zeer uniforma vaas met ‘DL112317’ Roselily Samantha van KV Roselily werd uitverkoren en kreeg de 1e prijs.

De categorie overige lelies omvat natuurlijk in principe alle andere lelies en de meeste inzendingen in deze categorie hadden toch allemaal iets met Longiflorum te maken. Het was goed om te zien dat alle veredelingsbedrijven een of enkele lelies in deze categorie hadden ingezonden. De LLO 11-316 zaailing van Vletter & Den Haantrok de aandacht door het grote aantal bloemen per steel, de daadwerkelijk grote bloemen en het feit dat ze zonder meer opstaand waren. Deze vel belovende zaailing kreeg de 1e prijs en was dus de beste in zijn categorie.

Op de facebookpagina van de KAVB is een fotoverslag van deze show te vinden.