CNB start jubileumjaar goed met mooie bolbloemenshow

donderdag 10 januari 2019

De CNB bloem- en relatiedagen 2019 lopen tot en met donderdag 10 januari. De bolbloemenshow staat in het teken van het 100-jarig jubileum van CNB. Op verzoek van CNB heeft de KAVB commissie voor nomenclatuur de inzendingen gejureerd.

De kwaliteit is meestal goed, maar dit jaarzijn de narcissen-, lelie-  en hyacinteninzendingen duidelijk van betere kwaliteit dan gewoonlijk. De combi vakmanschap en natuur levert een fraaie show op ! De tulpen zijn goed maar niet spectaculair. Wellicht verandert dat in een paar weken.

De beste hyacint werd de rose R31149 van J.F.M. Hogervorst uit Noordwijkerhout. Mooie trossen en prima verhouding bloem-blad.  Tweede prijs was voor 2-05-18 van de combi Nijssen-van Haaster Vijfhuizen. Bij de vazen werd ‘Dark Ocean’ van Van Noort Hyacinten uit Voorhout de beste. Inzenders Van Haaster Vijhuizen, M.J. de Groot Lisse BV, G. de Wit & Zn, Lisse, Mts. Zeestraten, Hillegom en CNB hyacintenteam vulden de winnaars aan met een mooi, vroeg en kwalitatief goed sortiment.

Bij de lelies kreeg Marklily een Gouden medaille voor de zeer verzorgde en fraai stand. Arbeid, tijd, vakkennis en prima bloemen kwamen hier in optima forma samen. De beste OR werd ‘Sharida’ van KV Marklily, Lisse. De beste LA werd ‘Lively’ van Mak Breeding, Wervershoof en de beste OT werd ‘Tisento’ van Royal Van Zanten.

Hans Pater van CNB verzorgde een mooie Irisinzending. De wit met gele ‘Montecito’ werd de beste.

Bij de narcissen werd ‘Dear Corrine’ van H.M. Meeuwissen Voorhout de beste. Veel bloemen en een aparte kleurstelling. De tweede prijs ging naar ‘Lady Madonna’ (ng) van M.H. van der Zon & Zn, Lisse. Een veel belovende rijk bloeiende narcis met mooie stand. Meeuwissen kreeg een Gouden medaille voor zijn zeer verzorgde en gevarieerde stand in prima kwaliteit. Verder vielen de inzendingen van Van Kampen met ‘Adriana Geertruida’, ‘Maria Geertuida’, ‘Josina Elisabeth’ en A. Kroon met ‘Snowtip’ en ‘Tête Bouclé’ op.

Tulpen werden geshowd in potten, kisten/bakken en afgesneden op vaas. De beste vaas werd ‘Power Play’ van Mts Boots, Berkhout. Mooi uniform, goed blad en goede verhouden blad-bloem. De vaas ‘Time Out’ van Tim de Wit Bloembollen kwam dicht in de buurt.

De beste snijtulp op pot of kist/bak werd ‘Roeska’ van Marax. ‘Roeska’ had een goede lengte, beste stand, goed knopkleur en bloemvorm, en zwaar. Broeibak en pot waren van vergelijkbare kwaliteit. De tweede prijs ging naar ‘Universum’ van dezelfde inzender. In de buurt kwamen ‘Ans Markus’ van Marax en ‘Icoon’ van J.W. Reus Bloembollen, De Goorn.

De beste pottulp op pot werd ‘Jandino’ van Marax.  Mooie uniforme pot en grote bloemen.

Bij de bijzondere bolgewassen werd de beste Muscari de inzending ‘Manon’ van Muscari BV en de beste Crocus werd C. sieberi ‘Ronald Ginns’ van Jos Kuiper uit Egmond a/d Hoef. Kuiper liet verder verschillende Iris reticulata cultivars en Crocus zien. Bij Muscari showde Flower Power uit Breezand een gelijknamige zaailing, KV Big Smile liet ‘Big Smile’ en ‘Atlantic’ zien. Jos Smakman showde 7 zaailingen. Muscari BV had zonder meer de grootste inzending met naast de winnaar ook nog ‘Carola’, ‘Alida’, ‘Cupido’, ‘Aqua Magic’ en ‘Julia’.

De CNB bloem- en relatiedagen 2019 zijn nog tot en met donderdag 9 januari te bezoeken.

Het is zonder meer de moeite waard. Er valt veel te zien en duidelijk is dat deze cultivars begin januari te brengen zijn.  Op  de facebookpagina van de KAVB is een fotoverslag van deze show te vinden.