Lancering ‘Soil Your Undies Challenge’

vrijdag 11 januari 2019

De Soil Your Undies Challenge komt naar Nederland. Donderdag 10 januari vond de aftrap van deze onderbroekenactie plaats op de Mechanisatietentoonstelling in Vijfhuizen. Met deze actie daagt de KAVB iedereen uit om dit voorjaar een onderbroek in de grond te begraven en daarmee te testen hoe het met het bodemleven gesteld is.

De uitdaging is simpel: begraaf in de maand april een 100 procent katoenen onderbroek in de bodem. Graaf de onderbroek twee maanden later weer op en ontdek in hoeverre de onderbroek nog intact is. Als er sprake is van een gezond bodemleven zal er weinig van over zijn. Kun je de onderbroek gewoon weer aantrekken, dan staat het bodemleven er minder goed voor. Het is de bedoeling dat deelnemers de resultaten met elkaar delen op bijeenkomsten en via sociale media. Iedereen kan meedoen – boeren, burgers en buitenlui. Ook in je achtertuin of in de schooltuin kun je het bodemleven testen.

Een rijk bodemleven is ontzettend belangrijk voor mens, dier, milieu en het klimaat. Bacteriën, schimmels en andere organismen zijn nodig om te zorgen voor een natuurlijke balans in de bodem. Ze beschermen bloembollen en andere gewassen tegen ziekten en plagen. Daarnaast dragen ze bij aan een juiste bodemstructuur en opslag van CO2 in de bodem. Telers investeren graag in hun bodem, want de bodem is hun natuurlijk kapitaal. Met de Soil Your Undies Challenge vraagt de KAVB aandacht voor een gezonde bodem. Het initiatief is ontstaan in Noord-Amerika en wordt dit voorjaar uitgerold in Nederland.

De aftrap van de Soil Your Undies Challenge vond plaats op de Mechanisatietentoonstelling tijdens een gastcollege van het Clusius College over bodembeheer. Studenten ontvingen een degelijke witte katoenen onderbroek die zij voor de Soil Your Undies Challenge kunnen gebruiken. De KAVB heeft deze onderbroeken inmiddels ook aan meer dan honderd bollentelers uitgedeeld. Meer informatie over de Soil Your Undies Challenge is hier te vinden en op de Facebookpagina @GrondGezond. Deelnemers die komend voorjaar een foto van zichzelf en de onderbroek op de Facebookpagina en andere social media delen met de hashtag #SoilYourUndies2019NL dingen mee naar de felbegeerde Undies Award.