Tulpenbedrijf Van der Baan wint Martien Zandwijk Prijs 2019

donderdag 21 februari 2019

Op woensdag 20 februari is de jaarlijkse Martien Zandwijk Prijs gewonnen door de broers Adrie en Arie van der Baan van het bedrijf J. van der Baan & Zn. uit Dirksland. Zij hebben deze prijs ontvangen voor hun investeringen in duurzaamheid binnen hun bedrijf en voor het delen van kennis daarover met hun vakgenoten. Kees Stoop, voorzitter van het Milieuplatform Bloembollen: “Dit is misschien wel het meest duurzame tulpenbedrijf ter wereld. Telers uit heel Nederland gaan nu geregeld naar Flakkee om inspiratie op te doen.” De prijs werd uitgereikt tijdens de Leden- en Relatiedag van de KAVB in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Adrie en Arie van der Baan telen tulpenbollen op circa 40 hectare en hebben een kas voor de broeierij van snijtulpen. In 2018 hebben zij hun nieuwe schuur en kas geopend. Ze hebben daarbij fors geïnvesteerd met een focus op duurzaamheid. Hun kas heeft het certificaat Groen Label Kas gekregen, waarmee de kas voldoet aan de strengste milieueisen in Nederland en daarmee bijdraagt aan een zo laag mogelijk milieubelasting. Bij het drogen en bewaren van tulpenbollen wordt een energiezuinige luchtbehandeling gebruikt. Op het gebied van water maakt het bedrijf gebruik van de modernste technieken om al het water te zuiveren en her te gebruiken. Bijzonder is dat dit bedrijf niet alleen het water uit de kas recirculeert, maar ook het water van het erf. Daarmee loopt het bedrijf voorop in agrarisch Nederland.

De prijs is vernoemd naar de oprichter en eerste voorzitter van het Milieuplatform Bloembollen, de in 2013 overleden Martien Zandwijk. Martien was een groot voorvechter van duurzaamheid en van het bloembollenvak. De prijs is uitgereikt door Elly Zandwijk, de weduwe van Martien. Eerdere winnaars zijn NLG Holland (2016), Hans van der Heijden (2017) en Niels Kreuk (2018). De prijs bestaat uit een sculptuur van glaskunstenaar Linda van Huffelen.