Mooie bloemenshow bij IGH in Schagen

donderdag 21 februari 2019

De Voorjaarsbloemenshow IGH 2019 is buitengewoon kleurrijk met veel tulpen, Zantedeschia, lelie, hyacint en Hippeastrum. Op verzoek heeft de KAVB commissie voor nomenclatuur de tulpen gekeurd.

Bij de snijtulpen op vaas werd de rood met gele randtulp ‘Russia’ van Triflor de beste. Mooi op rijpte, goed op kleur en lengte, zodat deze bos tulpen niet alleen de consument weet te verleiden, maar ook de vakman. Een snijtulp in optima forma.

De 2e prijs ging naar zaailing Y31 van Sylvestris. Deze zaailing is ook rood met een geel randje en had meer blad dan zijn concurrent, uiteraard in prima kwaliteit.

De 3e prijs ging naar de dubbele ‘Valdivia’ van Combitulp, die opviel door zijn fraaie knoppresentatie.

Bij de tulpen op pot behaalden Vriend Flowerbulbs & Delta Tulips zowel de 1e prijs met zaailing 12-MA-1445 als ook de 3e prijs met de witte zaailing Wibu. De rood met witte 12-MA-1445 viel op door een prima poot, mooi opgaand blad, grote bloemen en prima verhoudingen. Zaailing Wibu zat iets dieper in het blad, maar had eveneens grote bloemen en een goede poot. De 2e prijs ging naar de dubbele ‘Password’ van J.A. Borst Bloembollen. Een witte bloem met gele vlam maakt deze tulp bijzonder. Gecombineerd met goede verhoudingen, forse poot en mooi groen blad zorgt dit voor een zeer goede pot tulpen.

De broeibakken zijn natuurlijk de presentatie voor het vak bij uitstek. Dit benaderd de praktijk nog het meest. De rood met gele ‘Minsk’ van Boon & Breg kreeg de 1e prijs. Boon & Breg zonden een uniforme bak tulpen in, die mooi op kleur was. Het was een bak zoals de praktijk die wenst. Tulpen in prima verhoudingen en met mooi groen blad.

De 2e prijs in deze categorie ging naar ‘Seadov Parrot’ van J.W. Reus Bloembollen. Ook hier een uniforme bak tulpen, waarbij de bloem duidelijk parkiet is en goed op kleur.

De 3e prijs ging naar Sylvestris voor een bak met zaailing Y28. Een mooie rose tulp met goed blad.

Naast de vele tulpen is er ook een interessante inzending Hippeastrum (Amaryllis) van Park Amaryllis. Verschillende lelieveredelaars, zoals o.a. Royal Van Zanten, Vletter en den Haan en Mak Breeding  laten een goed sortiment in goede kwaliteit voor deze tijd van het jaar zien.

Verder zijn hyacint en Zantedeschia duidelijk aanwezig.

Een fotoverslag van deze show staat op de Facebookpagina van de KAVB.

De Voorjaarsbloemenshow IGH in Schagen is nog geopend op vrijdag 22 en zaterdagochtend 23 februari 2019. Voor details zie website IGH.