Hyacinten in geuren en kleuren

dinsdag 19 maart 2019

Maandag 18 maart 2019 organiseerde de KAVB een hyacintenkeuring bij CNB in Lisse. Meer dan 50 verschillende cultivars werden geshowd.

De beste pot hyacinten werd ingezonden door Jan Hogervorst uit Noordwijkerhout. Zaailing 31149 kreeg de 1e prijs. Deze rose zaailing heeft een compacte plant, is stevig, heeft een mooie stand en gespreid blad en lijkt veelbelovend als pothyacint. Hogervorst zond verder nog de blauwe zaailing B902829 en de rose-rode D1353 in.

M.C. Zonneveld showde de lichtblauwe ‘Chicago’ in prima kwaliteit. Grote volle trossen, die mooi op kleur waren. De jury kende een Eervolle vermelding toe. Zonneveld Flower Bulbs uit Voorhout liet beste potten zien: ‘Pink Surprise’, ‘Polar Giant’ en de apart gekleurde ‘Blue Eyes’. Kortom een mooie collectie.

Het CNB Hyacintenteam had zijn beste beentje voorgezet en showde ongeveer 30 verschillende cultivars in allerlei kleuren. In het geel waren dat o.a. ‘Yellowstone’ en ‘Yellow Queen’, in het wit ‘White Pearl’, ‘Louvre’ en ‘Fairly’ (Fairy White) en in het blauw ‘Koh-I-Noor’ en ‘Blue Pearl’. Paars, roodachtig-rose, rose waren er ook. Bijna het gehele kleurenspectrum was aanwezig. Inzender CNB Hyacintenteam kreeg een Gouden medaille.

Chr. Van der Salm uit Lisse liet in totaal 9 verschillende zaailingen zien, waaronder een met witte nagels (bloemetjes) met groene punten, een fraaie blauwe met een groot contrasterend wit hart en verschillende dubbele. Van der Salm zond twee vazen met snijhyacinten in, een rose-rode en een blauwe. Voor deze snijhyacinten kreeg hij een Eervolle vermelding.

Nic Dames uit Lisse liet een collectie zg. Fairy hyacinten zien. Zeer fijne multiflora’s met soms wel 8 bloemstelen per bol. Mooie gele zoals zaailing 1317 en 959509, de blauwe 050105, 071403 en 071410, verder rose en licht rose zaailingen en de witte 130601. De jury kende aan deze collectie veel belovende zaailingen een Gouden medaille toe.

Hyacinten zijn door vorm, kleur en geur een bijzonder product. Weinig gewassen die op een hyacint lijken en in de zelfde periode bloeien. In de broeierij wordt dit gewas zowel als snijbloem, als ook als potplant geproduceerd en verhandeld. In park en tuin is de hyacint een opvallend en uniek product. Verder is het in bloei brengen van hyacinten op glas een toepassing die nog steeds gedaan wordt en waarbij de bloem, het blad en de wortels sierwaarde hebben.

De hyacinten zijn in principe nog de gehele week te zien bij CNB in Lisse. Op de facebookpagina van de KAVB is een fotoverslag van deze keuring te vinden.