Hippeastrum (Amaryllis) op zijn best.

donderdag 28 maart 2019

 

De Speciale Hippeastrumkeuring  van maandag 25 maart 2019 bij CNB in Lisse geeft een mooi overzicht van het sortiment. Zes inzenders zetten hun beste beentje voor. Inzender Floralia zorgde voor een grote collectie Hippeastrum en zoals gewoonlijk professioneel gepresenteerd. Floralia kreeg een Gouden medaille voor deze gevarieerde collectie.

De beste vaas Hippeastrum werd ‘Peach Melba’  van fa. G. van Staalduinen uit ’s-Gravenzande. Puntgave bloemen met stelen van goede lengte en een zeer aparte kleur. Kortom een toppertje.  Van Staalduinen liet een heel sortiment vazen zien met o.a. de zeer bekende zacht geurende ‘Apple Blossom’ en de speelse ‘Gervase’ in het Galaxy formaat en ‘Pyjama Party’ en ‘Tres Belles’ in het Diamond formaat.

Gebr. Van Velden uit ’s-Gravenzande liet de snij-Hippeastrum ‘Rebecca’ en ‘Misty’ zien, beide behorende tot de Trumpet groep. Boers Amaryllis uit ’s-Gravenzande showde ‘Fairytale’ behorend tot de Diamond groep, ‘Barbados’ een Galaxy en de nieuwe ‘Aquaro’ die gerekend wordt tot de Double Galaxy groep. N.L. van Geest B.V. uit ’s-Gravenzande liet de nieuw ‘Candy Queen’ (Galaxy groep) zien.

De beste pot werd ingezonden door Floralia. Het was de Double Galaxy ‘Ice Queen’ die in zeer goede kwaliteit gepresenteerd werd. Net beter dan ‘Marylin’ van dezelfde inzender.Floralia liet verder in het Galaxy formaat ‘Amore’, ‘Dancing Queen’, ‘Cherry Bloss’ (Cherry Blossom), ‘Double King’, ‘Princesse Claire’, ‘Clown’ en ‘Minerva’ zien. Het iets kleinere formaat Diamond was aanwezig met de nieuwe nog niet geregistreerde ‘Tres Belles’ en ‘Floris Hekker’.

Maandag 25 maart zijn alle inzendingen vers neergezet voor de beoordeling door een vakjury om 11:00 uur. Dat wil zeggen dat alle bezoekers van CNB nog tenminste 10 dagen lang daarna kunnen genieten van deze prachtige presentatie met allerlei verschillende Hippeastrum cultivars. De presentatie maakt duidelijk dat Hippeastrum prima te gebruiken is als bloem op pot, als snijbloem op de vaas en in arrangementen. Verder is er een fotoverslag te vinden op de Facebookpagina van de KAVB.