KAVB start twee pilots over data

vrijdag 5 april 2019

Ondernemers in de bloembollensector kunnen bij de KAVB meedoen aan twee verschillende pilots over data. Het ene project gaat over het meten en monitoren van omstandigheden bij de bewaring van tulpenbollen. Het andere project richt zich op het digitaliseren van tracking en tracing bij telers en exporteurs. De KAVB werkt voor deze projecten samen met innovatieve bedrijven in de wereld van (big) data. Deelname staat open voor alle leden van de KAVB.

Ondernemers hebben op hun bedrijf nu al verschillende sensoren voor het meten van bijvoorbeeld temperatuur en luchtvochtigheid. De bedoeling van deze projecten is dat ondernemers meer inzicht krijgen op basis van de data die ze verzamelen. Aan het einde van beide pilots zullen de verzamelde gegevens door een data-analist worden geanalyseerd om concrete inzichten en toepassingen voor de bollensector te formuleren. Daarmee kunnen er mogelijk weer nieuwe verbanden worden gelegd. Voor de deelnemende bedrijven is het waardevol om voorop te lopen met nieuwe toepassingen op het gebied van data. 

Meten & Monitoren
De pilot 'Samen realtime meten en monitoren in bewaarproces tulp' wordt uitgevoerd in samenwerking met 30MHz. Dit bedrijf biedt een dataplatform dat met behulp van draadloze sensoren realtime inzicht geeft in klimaat- en bewaaromstandigheden. In deze pilot gaan ondernemers realtime temperatuur en luchtvochtigheid meten en monitoren in de bewaarfase van tulp. De ondernemers monitoren de gegevens op een gezamenlijk KAVB-dashboard. Op dit dashboard kan men elkaars metingen en grafieken inzien en daarover met elkaar communiceren, of zelfs foto's delen. Meer informatie over deze pilot is te lezen in deze deze brochure

Tracking & Tracing
De pilot 'Tracking & Tracing' wordt uitgevoerd in samenwerking met Beam Tracking. Dit bedrijf richt zich op het digitaliseren van het logistieke proces bij kwekers, exporteurs en koel- en preparatiehuizen. Met behulp van track- en tracesoftware verzamelen de deelnemers aan deze pilot een jaar lang allerlei data. Meer informatie over deze pilot is te lezen in deze brochure.