Fraai afscheid van het narcissenseizoen 2019

dinsdag 30 april 2019

De KAVB organiseerde op 29 april 2019 bij CNB in Lisse de tweede en laatste narcissenkeuring van het jaar. Door het warme weer eerst en de regen en wind later was de opkomst voor deze keuring onzeker. Toch werd het een boeiende keuring.

Inzender Breed uit Lisse liet een aantal narcissen zien, waaronder verschillende poeticus-typen zoals de witte dubbele ‘Santa’ en de enkele ‘Starlet’, ‘Pantomime’ en ‘Greenpark’. Verder o.a. de kleinkronige ‘After All’ en ‘Frigid’. In totaal showde Breed zo’n 20 verschillende narcissen.

Sjaak de Groot uit De Zilk showde een aantal N. poeticus typen in tentoonstellingskwaliteit: Narcissus poeticus var recurvus, N. poeticus var hellenicus en de bekende, maar kennelijk nog niet bij de RHS geregistreerde N. poeticus ‘Keats’. Zijn inzending N. poeticus var hellenicus werd door de jury gelauwerd als beste vaas species narcissen.

Veredelaar C.W. van der Hulst uit ’t Zand showde 17 vazen met zaailingen. Vijftien eigen veredeling en twee van Karel van der Veek. Het was een opvallende en gevarieerde collectie zaailingen en de collectie van Van der Hulst werd dan ook de beste collectie narcissen van de keuring. Opvallende waren twee zaailingen, een van Van der Veek en een van Van der Hulst met zeer donkergroen tot bijna zwart centrum. Het viel de kenners direct op.  De collectie omvatte verscheidene dubbele zaailingen met wit, geel, oranje en rose. Nummer 67 viel op met de grote iets abrikooskleurige trompet, net als de zwaar gekroesde nummer 101. Zaailing nummer 84 van Van der Hulst werd de beste vaas narcissen van de keuring. Deze zaailing heeft een grote bloem, echt wit dekblad en oranje kroon. Een veel belovende aanwinst voor het sortiment.

De bloemen zijn nog deze week te zien in de gekoelde showruimte bij CNB. Op de Facebookpagina van de KAVB komt een fotoverslag van deze keuring, zodat ook buiten de kantooruren van CNB genoten kan worden van de mooie narcissen.