Goede start met Iriskeuringen

dinsdag 28 mei 2019

Vandaag de eerste iriskeuring van het seizoen. De KAVB organiseert deze keuring bij CNB in Lisse. Volgende week organiseren KAVB en CNB samen nog een Iriskeuring.

Vier inzenders zorgden voor een mooi overzicht van vroege irissen, want vroeg is het nog steeds volgens de berichten uit het veld. Gelukkig is er volgende week weer een keuring.

Er was één inzending fijnbollige irissen, namelijk zaailing 20-10 van J. Boesaard uit Katwijk.

Bij de grofbollige irissen was de concurrentie aanmerkelijk groter. Twee irissen trokken direct de aandacht: ‘Claire’s Delight’ en ‘Apollo’. De eerste werd ingezonden door Iris Nova uit Heiloo, de tweede door Hommes Iris uit Egmond a/d Hoef. Beide met mooie grote bloemen die recht op de steel stonden in combinatie met een groen, gezond gewas. Uiteindelijk werd ‘Apollo’ uitverkoren en kreeg de prijs als beste grofbollige iris van de keuring. Iris Nova liet verder nog twee zaailingen onder nummer zien 13018 en 12-75.

Hommes Iris BV pakte uit met 8 verschillende cultivars. Naast de winnende ‘Apollo’ ook de blauwe ‘Hommes Blue’ en de witte ‘Nofa White’, die al menige keuring gewonnen heeft. Verder werden ‘Salvatore’, ‘Telstar’, ‘Park Avenue’ en ‘Nofa Sapphire’ geshowd.

Boesaard liet nog een gemengde vaas iris germanica zien.

Maveridge International uit Sint Maarten liet heel educatief alle mutanten van ‘Apollo’ zien en kreeg hiervoor een Gouden medaille. Twee mutanten waren zeer opvallend: de gele ‘El Dorado’ en een gefranjerde mutant.

Een fotoverslag van deze keuring is op de Facebookpagina van de KAVB te zien en verder zijn de bloemen nog tot en met woensdag te bewonderen bij CNB in Lisse.