‘Francee’ mooiste pot Hosta bij CNB

dinsdag 25 juni 2019

Op maandag 24 juni 2019 organiseerde  de KAVB in samenwerking met CNB een Heuchera-en Hostakeuring in Lisse. Hoewel bescheiden van omvang, toch een mooi beeld van deze twee vaste plant gewassen. Beide moeten het hebben van hun vaak zeer opvallende blad. Alle inzendingen waren verzorgd door H. de Jong en R. Schrama, CNB New Plants uit Lisse.

De mooiste pot Hosta werd ‘Francee’ met fris lichtgroen blad met witte rand. Een zware plant met een fors aantal bloeistelen in prima van kwaliteit. Kortom de mooiste van de show. ‘Summer Music’ met slagroen blad trok net als op 11 juni tijdens de show gedurende de Flower Trials de aandacht. De donkergroene ‘Praying Hands’ met hard en stevig blad deed zijn naam eer aan. ‘Patriot’ was de enige Hosta in bloei. Ook ‘Independence’ met zijn onregelmatige vlekjes in de witte bladrand trok de aandacht.

De mooist pot Heuchera werd ‘Brownies’ met groot, bruingroen blad. Een stevige plant in tiptop kwaliteit. ‘Cappuccino’ met iets glanzend en sterk gegolfd blad viel op, net als ‘Cassis’ met roodpaarsachtig blad met afgeronde bladlobben en daardoor zeer verschillend van de andere twee. Bloem en blad van ‘Beaujolais’ contrasteerden aardig met elkaar. Daardoor een aantrekkelijke verschijning. Het enigszins gelige blad van ‘Guacomole’ en het karamelachtige blad van ‘Caramel’ en ‘Mega Caramel’ zijn vertegenwoordigers van een andere lijn qua badkleur. ‘Art Nouveau’ is dan weer een cultivar waarbij de nerven in het blad een afwijkende kleur hebben. Kortom op de show zijn duidelijk zeer verschillende cultivars te bewonderen.

Een fotoverslag staat op de Facebookpagina van de KAVB.