Grote Crocosmiakeuring in Lisse.

woensdag 14 augustus 2019

Maandag 12 augustus 2019 organiseerden CNB en KAVB inmiddels een bijna traditionele Crocosmiakeuring. Maar liefst zes inzenders showden een groot deel van hun Crososmiasortiment. Meer dan 45 vazen kleurden de showruimte geel-oranje-rood. Een fraaie inzending siergrassen van Eikholt Kwekerijen en Stauden Peters zorgden voor een natuurlijk achtergrond, die zowel de Crocosmia’s als de grassen versterkte. Deze bedrijven kregen een Gouden medaille voor hun inzending siergrassen.

 Voor de prijsvraag werd het sortiment opgedeeld in grootbloemig en kleinbloemig, of bloemdiameter groter of kleiner dan 5 cm.

Kwekerij Davelaar uit Woudenberg won met ‘Yellow Emberglow’ de 1e prijs bij de kleinbloemigen. Deze gele cultivar viel op door zijn frisse kleur. In combinatie met de rode ‘Emberglow’ en de oranje ‘Orange Emberglow’ een fraai trio.

De 1e prijs voor grootbloemigen werd de tweekleurige  CTL 222014 met de helder contrasterende kleuren oranjerood en geel. De vrij smalle en regelmatige bloemopbouw zorgt dat de bloem op een ster lijkt met een helder geel centrum. Deze prijswinnende zaailing  is van TM Leenen Breeding uit Sassenheim.

Fa. J.H. Oostdam uit Voorhout liet Crocosmia zowel in vrucht als in bloem zien. De lange takken met bessen zijn karakteristiek voor de cultivar en zijn een gewaardeerd onderdeel van boeketten. ‘Timotheus’ werd op beide manieren geshowd. ‘Tobias’ viel op door de grote bloemen die je aankijken. J.C. van den Berg uit Noordwijkerhout zond de bekende ‘Emily McKenzie’ en de minder bekende ‘Brigitta’ in. Bill Rutgrink uit Voorhout laat twee echte evergreens zien: de gele ‘George Davison’ uit circa 1913 en de nog oudere ‘Carmin Brilliant’ van Lemoine uit Nancy. Fa. A. Langedijk uit Zwaagdijk showde een fraaie vaas ‘Mistral’, een eigen kruising.

 Kwekerij Davelaar showde maar liefst 19 vazen en kreeg een Gouden medaille voor deze mooie collectie. Naast het Emberglow-trio showde Kwekerij Davelaar o.a. ‘Babylon’, ‘Pride of Plantion’, de tweekleurige ‘Météore’, de nieuwe ‘Lady Jane’ en ‘Hillstar’.

T.M. Leenen Breeding heeft veel zorg aan de presentatie besteed door de bloemen te steken in Oasis, zodat ze optimaal tot hun recht komen. Leenen kreeg een Gouden medaille voor de mooie collectie. De bekende ‘Prince of Orange’ en de relatief nieuwe rode ‘Royal Velvet’ zijn eye-catchers. Ook de bronskleurige CTL 172014 sprong er uit met deze voor dit gewas aparte tint. CTL 242014 heeft smalle oranjerode bloemblaadjes en een forse bloemdiameter. CTL232014 is een mooi voorbeeld van een tweekleurige zaailing die veel belovend lijkt.

 Op de Facebookpagina van de KAVB (Fb.com/dekavb) staat binnenkort een fotoverslag van de Crocosmiakeuring bij CNB in Lisse. Voorlopig nog te zien in de gekoelde showruimte bij CNB. Deze keuring onderstreept nog eens hoe mooi dit zomerbloeiende gewas is met volop mogelijkheden als snijbloem, als tak met bessen en als bloem. Als tuin-, park- en patioplant ook en geweldig product, dat zoals te zien bij CNB prima samen gaat met siergrassen.