Schitterend sortiment dahlia’s bij CNB in Lisse

dinsdag 20 augustus 2019

Maandag 19 augustus 2019 organiseerde KAVB en CNB samen een dahliakeuring voorafgaand aan het Dahlia Event 2019 en de CNB Dahliadagen van 19 tot en met 23 augustus 2019. De showruimte bij CNB stond vol en alle inzenders hebben een kwalitatief goede en bovendien verzorgde inzending neergezet. Zeer bijzonder in dit stadium van het dahliaseizoen 2019. De jury waardeerde dat met een Gouden medaille voor alle inzenders.

Er waren een 6 prijsvragen. De beste vaas handelssortiment met bloemen groter dan 15 cm in diameter werd gewonnen door ‘La Luna’ van H.M. Weijers uit Noordwijkerhout. De 2e prijs ging naar ‘Café au Lait Royal’ van J. van der Linden & Z. uit Hillegom. Bij de toppers in deze categorie horen verder ‘Fleurel’ van P.J.M. van Schie uit Sassenheim en ‘Mikayla Miranda’ van H.M. Weijers.

De beste vaas handelssortiment onder de 15 cm werd de halskraagdahlia ‘Joyful Investment’ van P.J.M. van Schie. De 2e prijs ging naar dezelfde inzender voor ‘American Dawn’.

De beste noviteit van boven de 15 cm werd zaailing 100-16 (Craigo Wan) van H.A. van Eeuwijk & Zn uit Lisserbroek. Een zeer stevige geel met paarsrode streepjes en spikkels gekleurde bloem.

De beste noviteit onder de 15 cm werd ‘Eikenbos’ van Van Dongen uit Rijsenhout. De 2e prijs ging naar ‘Melchior’ van A.C. Koot uit Voorhout. ‘Eikenbos’ werd ook de beste snijdahlia en verder werd deze cultivar voorgedragen voor de Lammerse Bokaal van de Nederlandse Dahlia Vereniging. Deze prijs is voor de meest belovende nieuwigheid van Nederlandse herkomst van de laatste 5 jaar. De eis om 12 bloemen in te sturen werd perfect uitgevoerd. De inzending was zeer uniform, in optima forma met fraaie bloemen in een frisse kleur en lijkt alle kenmerken te hebben van een goede snijdahlia.

Inzender Vleut uit Hillegom zond o.a. de mooie tweekleurige ‘Seniors Dream’ en ‘Tirza’ in; Johan Molenaar uit Santpoort Noord zond 6 cultivars is, waaronder ‘Profundo’ en de witte  ‘Cap Blanc’ onder de handelsnaam Snowcap. Frank van der Vlugt uit Hillegom was present met o.a. de zeer houdbare ‘Eternal Snow’ en de paarse ’Dark Diamond’. C.P. van der Hulst liet onder meer ‘Wizard of Oz’ zien.

Opvallende verschijningen waren onder meer ‘Larry’s Love’ en de fel gekleurde ‘Pacific Ocean’ bij Van Schie; de reeks ‘Café au Lait’ en mutanten ‘Café au Lait Rosé’, ‘Café au Lait Striped’ naast de eerder genoemde 2e prijswinnaar. Koot liet ‘White Trophy’, ‘Belfloor’ en de gele ‘Medusa’ zien te midden van zijn inzending van bijna 30 cultivars. Van Eeuwijk showde ook een grote cllectie met o.a. de oude bekende ‘Cheerio’, ‘Brown Sugar’, ‘L’ Ancresse’ en de gele ‘Gryson Yellow Spider’ naast een groot aantal eigen zaailingen. Bij Weijers waren ‘Frost Nip’ en ‘Lady Darlene’ eye-catchers, net als ‘Mingus Randy’ en ‘Misse Delilah’.

Alle inzendingen zijn deze week nog te bewonderen bij CNB in de gekoelde showruimte. Deze show geeft een zeer goede doorsnede van het sortiment van dit moment in het relatief late seizoen. Een fotoverslag is binnenkort te vinden op de Facebookpagina van de KAVB .