Grote lelieshow bij IGH in Schagen

donderdag 12 september 2019

IGH organiseert in hun opvallende pand in Schagen een Najaarsbloemenshow van donderdag 12 tot en met zaterdagochtend 14 september 2019. De lelies, die het grootste deel uit maken van deze show, zijn door de KAVB leliecommissie gekeurd. Er zijn 7 prijzen toegekend. Jammer dat een aantal inzendingen enigszins aan de rauwe kant waren. Wellicht dat de bezoekers zaterdag een aantal vazen een prijs zal willen geven, die bij de jurering nog mooie dikke, veel belovende knoppen hadden.

Bij de prijsvraag AZ/LA kreeg de gele ‘Nashville’ van Double Check Lily de 1e prijs in de categorie broeierij. Bij de veredeling kreeg zaailing CF 13-016 van Vletter en Den Haan de 1e prijs.

Bij de prijsvraag OR/OT scoorde Double Check Lily weer met de witte ‘Severn’ een 1e prijs in de categorie broeierij. Bij de veredeling won Vletter en Den Haan de 1e prijs met zaailing QW 16-024. Vletter en Den Haan zorgde voor hun eigen concurrenten met de grote gele ‘Robella’  en de donker rose ‘Praiano’. ‘Binasco’ van A. & L. Duin hoorde ook in deze kopgroep, maar moest de andere cultivars voor laten gaan bij de categorie broeierij.

Bij de prijsvraag Overige lelies werden de categorieën broeierij en veredeling gecombineerd vanwege het beperkte aantal inzendingen voor deze lelies. ‘Cali’ , een blauwrose LO van Kw. A. Bakker & Zn. kreeg de 1e prijs.

Bij de prijsvraag Dubbele lelies was er genoeg animo en won Qualily de 1e prijs in de categorie broeierij met de witte ‘Snowboard’. Bij de veredeling was de competitie een stuk sterker en na lang en zorgvuldig keuren ging de 1e prijs naar zaailing 14-6324 van Vletter en Den Haan. Grootste tegenspeler was Royal Van Zanten met de driekleurige zaailing 012-0290-03. Deze zeer aantrekkelijke zaailing trok ieders aandacht, maar bij de keuring telde uniformiteit net iets zwaarder.

De veredeling was duidelijk aanwezig met stands van Royal Van Zanten, De Jong Lelies en Vletter en Den Haan. De broeierij was sterk aanwezig met ongeveer 25 verschillende inzenders.

De IGH Najaarsbloemenshow is zonder meer een bezoek waard. Een groot aantal verschillende lelie cultivars zijn te bewonderen tot en met zaterdagochtend. Voor details zie  www.ighbv.nl Binnenkort zijn er foto’s van deze show op de Facebook pagina van de KAVB te zien, zodat iedereen een indruk kan krijgen van deze show. Naast de lelies zijn er Zantedeschia’s te zien, gladiolen van K. Gootjes en Hippeastrum van buiten van Park Amaryllis.