Grote siergrassenshow in Lisse

dinsdag 24 september 2019

CNB en KAVB organiseren al jaren in september een speciale keuring gericht op siergrassen. Dit jaar werd de keuring gehouden op maandag 23 september 2019 in de showruimte bij CNB in Lisse. De jury kreeg een volle zaal te beoordelen. Er waren twee categorieën: siergras op pot en siergras op de vaas. De kwaliteit was over het algemeen goed en de inzenders hebben samen een zeer fraaie show neergezet.

Bij de planten op pot kreeg Arundo donax ‘Variegata’ de 1e prijs. Inzenderscombinatie Eikholt Kwekerijen/Stauden Peters zond deze zeer opvallende plant in. Een frisse bontbladige plant met contrasterend wit en groen, dat direct bij binnenkomst van de zaal al opvalt.

De 2e prijs ging naar dezelfde inzender en was voor Pennisetum advena ‘Fireworks’. Het opgaande blad in paarsachtig rood, groen en wit doet de naam ‘Fireworks’ eer aan.

Cortaderia selloana ‘Evita’ van dezelfde inzender behoorde ook tot de topgroep. De bekende grote spectaculaire pluimen trekken altijd de aandacht. 

De beste vaas werd ingezonden door A.P.J. Meiland uit Hillegom. Panicum amarum kreeg de 1e prijs. Een hele grote bloeiwijze als een ijle wolk met bloemetjes in combinatie met blauwgroen blad maakt van deze vaas een toppertje. Dezelfde inzender kreeg met Miscanthus ‘Parachute’ de 2e prijs in deze klasse. Opvallend was de neerhangende, compacte bloeiwijze waarbij de bruine bloemetjes mooi afsteken tegen het groen, waardoor het op een mini-palm lijkt. Inzender De Groot uit De Zilk zond een fraaie vaas Sorghum in.

Kebra uit Noordwijkerhout zond de opvallende Schizachyrium scoparium ‘Chameleon’ in.

Blikvangers waren o.a. Pennisetum ‘Red Head’ , P. alopecuroides f. viridescens  en P. alopecuroides van Meiland.

De korte blauwige Festuca glauca ‘Azurit’, Miscanthus sinenis ‘Red Chief’ en de bontbladige Calamagrostis acutifolia ‘Overdam’ van inzenderscombinatie Eikholt Kwekerijen/Stauden Peters trokken de aandacht bij de potten.

Siergrassen zijn niet alleen hot voor in tuinbeplantingen en parken, maar ook heel geschikt voor patio en voor verwerking in boeketten en bloemstukken. De gehele week is de show nog te zien in de showruimte bij CNB in Lisse. Binnenkort is er een fotoverslag van deze keuring te vinden op de Facebookpagina van de KAVB.