Trots op onze bloembollenkwekers, broeiers en boeren!

woensdag 16 oktober 2019

Na het zeer geslaagde boerenprotest op 1 oktober in Den Haag komen de boeren vandaag in actie bij het RIVM en het Binnenhof in Den Haag. De KAVB steunt ook deze actie en is trots op de kwekers en de boeren!

Algemeen voorzitter René le Clercq: “De Nederlandse agrarische sector is de op één na grootste exporteur van voedsel in de wereld. De bloembollensector is de grootste producent van bloembollen ter wereld! Al onze agrarische producten zijn van topkwaliteit en worden met de grootst mogelijke zorg voor de mens en omgeving geproduceerd. Overal ter wereld genieten mensen van onze mooie, gezonde en goede producten.”

De maat is voor de agrarische sector nu echter vol. De maatregelen rond het Programma Aanpak Stikstof vormen de spreekwoordelijke druppel. Een besluit dat ook grote impact en gevolgen heeft voor de bloembollensector. Maar de boeren en tuinders worden al veel langer en vaker in het verdomhoekje gezet door de politiek en een klein deel van de bevolking. En dat is niet terecht. De Nederlandse land- en tuinbouw staat wereldwijd bekend vanwege zijn kwaliteit en duurzaamheid. Sinds de vorige eeuw zijn er grote stappen gezet in het verlagen van de milieulast.

Le Clercq: “De inspanningen van de Nederlandse boeren en tuinders leiden tot resultaat. Het kabinet Rutte II heeft in de Tweede nota duurzame gewasbescherming ‘Gezonde Groei, Duurzame Oogst’ de gezamenlijke ambities, doelen en maatregelen voor duurzame gewasbescherming voor de periode 2013-2023 vastgelegd. Een van de tussendoelen was een halvering van het aantal normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater in 2018. Dankzij de inspanningen van de sector werd in 2017 al een vermindering van 66% gerealiseerd. Het is de hoogste tijd dat dit ook wordt gewaardeerd door de politiek en er eindelijk een einde komt aan de negatieve framing van agrariërs!”

De KAVB wenst de boeren vandaag veel succes en een mooie dag toe!