Akkerbouw-Bloembollenbedrijf J. en W. Schutte wint Martien Zandwijk Prijs 2020

donderdag 16 januari 2020

Op woensdag 15 januari is de jaarlijkse Martien Zandwijk Prijs gewonnen door Jeroen Schutte van het bedrijf J. en W. Schutte uit Nagele. Samen met zijn medewerkers nam hij de prijs in ontvangst. Het bedrijf heeft de prijs ontvangen voor de investeringen in duurzaamheid binnen hun bedrijf en voor het delen van kennis daarover met hun vakgenoten. Kees Stoop, voorzitter van het Milieuplatform Bloembollen: "Dit bedrijf is op een zeer vooruitstrevende manier aan de slag gegaan met erfemissie. Er is geïnvesteerd in zuiveringstechnieken die het water echt schoon maken. Dit is toekomstgericht én omgevingsgericht ondernemen.” De prijs werd uitgereikt tijdens de Leden- en Relatiedag van de KAVB in het World Horti Center in Naaldwijk.

Het bedrijf J. en W. Schutte teelt zo’n 170 hectare gewassen. De tulpenteelt is de hoofdtak en  beslaat ongeveer 75 hectare van het bedrijf. Daarnaast teelt en verwerkt het bedrijf gladiolen, lelies, en plantuien. De pootaardappelteelt wordt uitgevoerd binnen het samenwerkingsverband Schutte-Van de Putte VOF. In 2019 besloot het bedrijf te investeren in zuiveringstechnieken zodat er geen emissie meer zou optreden naar het oppervlaktewater. De waterzuivering in combinatie met een ozonbehandeling zorgen voor schoon water zonder schimmels, bacteriën, virussen en restanten van gewasbeschermingsmiddelen. Het bedrijf wil graag de opgedane kennis delen met collega’s en heeft daar inmiddels ook open dagen voor georganiseerd.

De prijs is vernoemd naar de oprichter en eerste voorzitter van het Milieuplatform Bloembollen, de in 2013 overleden Martien Zandwijk. Martien was een groot voorvechter van duurzaamheid en van het bloembollenvak. De prijs is uitgereikt door Elly Zandwijk, de weduwe van Martien. Eerdere winnaars zijn NLG Holland (2016), Hans van der Heijden (2017), Niels Kreuk (2018) en Van der Baan (2019). De prijs bestaat uit een sculptuur van glaskunstenaar Linda van Huffelen.