Dag van de Tulp 2020

dinsdag 28 januari 2020

In samenwerking met Proeftuin Zwaagdijk organiseerde de KAVB een tulpenkeuring op de Dag van de Tulp op vrijdag 24 januari 2020 in Zwaagdijk.

Veel inzenders hebben een grote verscheidenheid aan snijtulpen ingezonden. De kwaliteit is goed bij de tulpen op pot en broeibak. Er is veel te zien voor tulpenbroeiers.

Broeibakken

De eerste prijs ging naar de rood met gele ‘Tarzan’ van Borst Bloembollen, Obdam. Een fors gewas, goed op kleur en een egale uniforme bak zorgden voor de eerste prijs. De tweede prijs ging eveneens naar Borst Bloembollen voor de bak ‘Florence’. Mooi opgaand groen blad met een bijpassend formaat bloem en goede knoppresentatie. De derde prijs ging naar veredelaar Marax Tulips uit Venhuizen. Hun zaailing 04-403-100 G1-617 was goed op kleur met goede verhoudingen voor een broeitulp.

Snijtulpen op pot

De eerste prijs ging naar zaailing 03-100-141 T1-1847 van Marax Tulips. Een pot met echt grote bloemen, goed op kleur en goede verhoudingen.

De tweede prijs was voor Van Woesik Veredeling, Breezand voor zaailing 04-13-4. Wanneer deze tulp iets zwaarder was geweest, dan had deze de eerste prijs gekregen. Perfecte verhoudingen en blad dat mooi langs de plant stond. Een plaatje. De derde prijs was voor zaailing 99-06-134 AA8-527. Deze donker paarsrode tulp met gele franje was zonder meer een goede snijtulp.

Naast de potten is er een groot sortiment marktbroei met zowel waterbroei als broei op grond. De tulpenshow op de Dag van de Tulp is een bezoek dubbel en dwars waard. Ook zaterdag zijn de tulpen nog van 9:00 – 16:00 uur voor vakgenoten te bewonderen.