Pottenpracht in Julianadorp

donderdag 27 februari 2020

De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) heeft de inzendingen op de CNB Bol-op-pot Marktbroeishow gekeurd op 27 februari 2020. De show bij de Floratuin in Julianadorp is tot en met vrijdag voor vakgenoten nog te bezoeken.

Er was veel te bewonderen en om de mooiste inzendingen eer aan te doen zijn er veel potten in de prijzen gevallen. De indrukwekkende wit met oranje narcis ‘Kapiti Peach’ van M.H. van der Zon & Zn. uit Lisse kreeg de 1e prijs voor gebroeide narcis op pot. De 2e prijs ging naar de witte narcis ‘White Petticoat’ van W. van Lierop & Zn. uit Anna Paulowna. De pot met witte hoepelroknarcissen zag er erg goed uit. De 3e prijs ging eveneens naar W. van Lierop & Zn. voor de forse pot met fel gele bloemen van ‘Big Deal’. Deze deed zijn naam zeker eer aan. Er is verder een groot sortiment narcissen te zien zoals ‘Tête Bouclé’, ‘Sugar Dipped’, ‘Cornish King’, TS 995, ‘Maria Geertruida’ en ‘Oxford Gold’.

Bij de tulpen op pot werd bij de prijzen verschil gemaakt tussen wel- en niet-overgeplant. Voor de niet overgeplante tulpen op pot ging de 1e prijs naar ‘Pleasure’ van M.C. Zonneveld, Julianadorp. Deze wit met rose tulp heeft prima verhoudingen, mooi blad en de pot stond er mooi bij. Dezelfde firma liet ook ‘White Tears’ en de rode ‘Dominiek’ zien. Voor de andere categorie tulpen kon de jury niet kiezen en werd besloten de 1e prijs te geven aan zowel de rode species-tulp ‘Red Hunter’ als de rood met witte dubbele vroege tulp ‘Everton’. Beiden zijn ingezonden door W. van Lierop & Zn. uit Anna Paulowna. Een grote broeibak ‘Makarska’ werd ook ingezonden in de categorie tulpen.

Er waren genoeg Muscari ingezonden om deze apart te beoordelen. Een gouden medaille werd toegekend aan de presentatie van Muscari ‘Marleen’ door World Flower B.V. Het was dan wel niet strict genomen op pot, maar de bollenberg stond er schitterend bij. In de categorie gebroeide Muscari op pot, werd de 1e prijs toegekend aan de Muscari ‘Manon’ van Kwekersvereniging Muscari B.V. uit Breezand. De tweekleurige lichtblauw met witte bloemen stonden er strak bij. De inzendingen van deze club waren erg sterk, want ze hebben ook de 2e prijs voor Muscari ‘Lindsay’ en de 3e prijs voor Muscari ‘Julia’ gekregen. De blauwe bloemen met een wit randje stonden in beide cultivars er goed bij.

Flower Power uit Breezand liet onder andere ‘Alaska’ en de inmiddels bekende ‘Happy Family’ zien. Smakman Bloembollen Breezand liet verschillende zaailingen zien en onder andere ‘Soulmate’.

Bij de sneeuwklokken op pot werd de 1e prijs toegekend aan ‘Mount Everest’ van Kwekerij De Schüllhorn uit Anna Paulowna. De mooie witte bloemen waren in topconditie.

De andere gewassen werden samen genomen in de categorie bijzondere bolgewassen. Iris reticulata ijsblauw van W. van Lierop & Zn. kreeg de 1e prijs vanwege de opvallende kleur en strakke bloemen. De 2e prijs werd toegekend niet aan één pot, maar aan de collectie van Fritillaria zaailingen die was ingestuurd door VOF De Keizerskroon uit Midlum. De verscheidenheid aan bloemkleuren van deze stevige planten vielen meteen op in de kas. De 3e prijs ging naar de Fritillaria meleagris van Koper Roggel B.V. uit Roggel. De niet overgeplante bollen waren opvallend bloemrijk en erg uniform. De bloemen waren puntgaaf en het geheel was gewoon een plaatje.

De show blinkt uit in zijn verscheidenheid aan verschillende bolgewassen en moet door iedereen bezocht worden. Op de facebookpaina van de KAVB is binnenkort een fotoverslag van deze show te vinden.