Aanmelden Dahlia’s voor registratie

donderdag 8 juni 2023

Ook dit jaar biedt de KAVB de mogelijkheid om uw Dahlia’s te registreren via opplant op de CNB Showtuin of FBT Showtuin.
Als u Dahlia’s heeft die op de showtuin staan en nog niet geregistreerd zijn, meld ze dan voor 1 augustus aan. Dan kunnen ze dit seizoen beoordeeld worden. Per cultivar is een ingevuld aanmeldingsformulier en een foto nodig. Het aanmeldingsformulier en uitgebreide informatie vindt u op onze website
De RHS (Royal Horticultural Society) in Engeland is de internationale cultivar registratie autoriteit voor de dahlia, net zoals de KAVB dit is voor de tulp. Vanwege de hechte samenwerking tussen de organisaties, verzorgt de KAVB de registratie van uw cultivar als nationale cultivar registratie autoriteit. Gedurende het bloeiseizoen in de zomer wordt de dahlia-opplant door de KAVB en de commissie voor nomenclatuur nauwlettend gevolgd en meerdere keren beoordeeld. De opplant wordt beoordeeld volgens de DUS-criteria: onderscheidbaarheid (Distinctness), uniformiteit (Uniformity) en stabiliteit (Stability). Aangemelde cultivars worden uitgebreid beschreven met behulp van de standaard kleurenkaart van de RHS. In de beschrijving worden de kenmerken en kleuren van bloem, blad en stengel vastgelegd. Deze beschrijving wordt gebruikt door de BKD ten behoeve van de kwaliteitskeuring.