Aanmelden dahlia's voor registratie

donderdag 2 mei 2024

Met het dahliaseizoen voor de deur, kunnen uw nieuwe cultivars weer worden aangemeld. Er zijn twee mogelijkheden om uw cultivar te registreren: via de KAVB-proeftuin en via een showtuin.

Met het dahliaseizoen voor de deur, kunnen uw nieuwe cultivars weer worden aangemeld. Er zijn twee mogelijkheden om uw cultivar te registreren: 

  • Registratie via KAVB-proeftuin
  • Registratie via showtuin

Voor registratie van uw Dahlia's via opplant op de KAVB-proeftuin hebben we 8 potkluiten nodig. Graag ontvangen we per cultivar een ingevuld aanmeldingsformulier + foto. Het materiaal dient bij het KAVB kantoor (Weeresteinstraat 10a, Hillegom) te worden aangeleverd. 

KAVB-proeftuin

15-31 mei       aanleveren dahlia's voor registratie via opplant KAVB-proeftuin 

Ook dit jaar biedt de KAVB de mogelijkheid om uw Dahlia's te registreren via opplant op de CNB Showtuin, Fred de Meulder Showtuin of FBT Showtuin.

Als u Dahlia's heeft die op de showtuin staan en nog niet geregistreerd zijn, meld ze dan nu aan. Graag ontvangen we daarvoor per cultivar een ingevuld aanmeldingsformulier + foto. 

Showtuin

1 augustus    sluitingsdatum aanmelding dahlia's voor registratie via showtuin

Waarom registreren?

Om een nieuwe cultivar op de markt te brengen en deze te kunnen exporteren onder naam, heb je twee dingen nodig. Een nieuw ras en een passende naam die bijdraagt aan het succes van het product en geen verwarring zaait. Bij het kiezen van de naam en het registreren van dahlia's komen allerlei regels kijken. Om u hierbij te helpen, kunt u uw dahlia's aanmelden bij de KAVB.

De RHS (Royal Horticultural Society) in Engeland is de internationale cultivar registratie autoriteit voor de dahlia, net zoals de KAVB dit is voor de tulp. Vanwege de hechte samenwerking tussen de organisaties, verzorgt de KAVB de registratie van uw cultivar als nationale cultivar registratie autoriteit. Gedurende het bloeiseizoen in de zomer wordt de dahlia-opplant door de KAVB en de commissie voor nomenclatuur nauwlettend gevolgd en meerdere keren beoordeeld. De opplant wordt beoordeeld volgens de DUS-criteria:

  • onderscheidbaarheid (Distinctness)
  • uniformiteit (Uniformity)
  • stabiliteit (Stability)

Aangemelde cultivars worden uitgebreid beschreven met behulp van de standaard kleurenkaart van de RHS. In de beschrijving worden de kenmerken en kleuren van bloem, blad en stengel vastgelegd. Deze beschrijving wordt gebruikt door de BKD ten behoeve van de kwaliteitskeuring. 

Voor meer informatie of het aanmelden van uw cultivars, kunt u contact opnemen met Saskia Bodegom (bodegom@kavb.nl) of John Trompert (trompert@kavb.nl).

Meer informatie en het aanmeldingsformulier vindt u hier.