Extra zekerheid met monsters voor het Scheidsgerecht

maandag 4 augustus 2014

Momenteel worden partijen bloembollen afgeleverd en dat is ook het moment om door de correspondent van het Scheidsgerecht een monster te laten trekken. Een lijst van correspondenten vindt u hier.
In combinatie met een goed opgesteld koopbriefje is een monster te beschouwen als een soort verzekering. Het is verstandig om gebruik te maken van de mogelijkheden die bestaan.

Van voorjaarsbloeiende bolgewassen kunnen monsters genomen voor controle op soortechtheid, virus en verborgen gebreken. Tulpenmonsters worden daarnaast ook beoordeeld op verklistering. De voorjaarsbloeiers worden buiten op de KAVB proef- en monstertuin in Lisse opgeplant. Bij toetsing van tulpen op TBV en TVX met behulp van Elisa is de uitslag binnen enkele weken na monstername bekend. Verder bestaat de mogelijkheid voor een broeimonster, met de mogelijkheid om aan te geven wanneer bloei gewenst is en of het waterbroei of broei op kisten moet zijn. Zodat het monster zo goed mogelijk aansluit bij de praktijkomstandigheden op uw bedrijf. Wanneer er grote partijen worden verhandeld is het te overwegen om een dubbel of driedubbel monster te laten trekken om een beter beeld van het partij te krijgen.