Zaterdag 8 augustus in Voorhout en Lisse Agrarische Open Dag ‘Bollenstreek in Bedrijf’


VOORHOUT/LISSE – Ook dit jaar zetten agrarische bedrijven in de Bollenstreek weer hun deuren open voor het publiek. Tijdens de Open Dag ‘Bollenstreek in Bedrijf’ op zaterdag 8 augustus kunt u een kijkje nemen bij bloemen- en bloembollenkwekerijen, een dahliaveredelingsbedrijf en een landbouwmechanisatiebedrijf aan de Oude Herenweg in Voorhout en de Akervoorderlaan in Lisse.
Bezoekers kunnen van 10.00 tot 16.00 uur kennismaken met de geheimen van de teelt en de verwerking van bloembollen, snijbloemen en vaste planten. U kunt zien hoe de zomerbloemen en andere gewassen groeien, in de volle grond en in de kas. Ook kunt u zien hoe door veredeling nieuwe soorten dahlia’s worden geteeld. De kwekers zijn zelf aanwezig en u kunt alles vragen wat u altijd al wilde weten. Bij het landbouwmechanisatiebedrijf kunt u zien met welke apparatuur gewerkt wordt.

Vijf agrarische bedrijven worden opengesteld.
Aan Bollenstreek in Bedrijf 2015 doen de volgende bedrijven mee:
1. Adr. Jansze en Zn, Bloembollenkwekerij, Oude Herenweg 16b, Voorhout
2. RuRo-Plant, Dahliaveredelingsbedrijf, Oude Herenweg 18
3. N.L.J. Rotteveel, Bloembollenkwekerij, Oude Herenweg 20, Voorhout
4. Fa. Bisschops, Bloembollen- en bloemenkwekerij, Oude Herenweg 22, Voorhout
5. H. van Gerven BV, Landbouwmechanisatiebedrijf, Akervoorderlaan 22, Lisse.
De bedrijven liggen aan de Oude Herenweg en de Akervoorderlaan in Voorhout, in het landelijk gebied tussen Voorhout en Lisse-De Engel. De route langs de vijf bedrijven is ongeveer 600 meter. lang. Er rijdt een treintje langs het parcours. Fietsen en auto’s kunt u parkeren bij de bedrijven. Kinderen kunnen zich vermaken op een skelterbaan. Kortom: een leuke en leerzame dag voor jong en oud.

Extra activiteiten
Op bijna alle bedrijven worden extra activiteiten georganiseerd die te maken hebben met natuur en landschap. De Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging Geestgrond presenteert haar activiteiten. De historische verenigingen van Voorhout en Lisse geven informatie over de geschiedenis van het gebied. Het Hoogheemraadschap van Rijnland geeft uitleg over de waterkwaliteit en een houtkunstenaar maakt houtsculpturen met een kettingzaag. Bij de inkere kunt u uitleg krijgen over het houden van bijen en het maken van honing en kaarsen. De folder met het hele programma is hier te vinden en op www.bollenstreekinbedrijf.nl 

Bollenstreek in Bedrijf 2015
De Open Dag agrarische bedrijven Bollenstreek in Bedrijf wordt dit jaar voor de 24ste keer georganiseerd. Het is een initiatief van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) en de Land- en Tuinbouworganisatie Noord (LTO Noord). Door middel van deze open dag wil de agrarische sector de bewoners in hun omgeving en ook toeristen en recreanten meer betrekken bij het werk in de agrarische sector. De Open Dag wordt mogelijk gemaakt door een groot aantal bij de bloemen-, bollen- en vaste plantenteelt betrokken bedrijven. Bollenstreek in Bedrijf 2015 wordt geopend door wethouder Bas Brekelmans van de gemeente Teylingen.