Onderzoeksfondsen: Het nieuwe koken van narcissen

Het is weer tijd om narcissen te koken. Maar kan dat eigenlijk nog wel? Welke opties zijn er om narcissen goed te kunnen behandelen? Met deze vragen ging de KAVB afgelopen dinsdag 6 juni in gesprek met een volle zaal narcissentelers. Tijdens een levendige discussie gaven de ondernemers aan dat zij op zoek zijn naar alternatieven, maar dat er geen kant en klare oplossingen zijn.

Daarom is afgesproken om komende twee jaar een project voor narcissen uit te voeren, waarbij de preventieve warmwaterbehandeling wordt vervangen door een heetstookbehandeling. Daarnaast wordt een koppeling gemaakt met Het Nieuwe Verwerken, waar onderzoek gedaan wordt naar het effect van ECA-water bij narcissen en het schuimen van narcissen. Deze aanpak zorgt voor een totaalpakket voor narcis met aandacht voor de bestrijding van stengelaal, het tegengaan van bolrot en het ontsmetten van plantgoed.

De aanwezige ondernemers hebben een financiële toezegging gedaan voor 50 euro per hectare voor een periode van twee jaar. Daarnaast zet de KAVB zich in De KAVB zet zich in voor het aanvragen van cofinanciering. Alle narcissentelers krijgen de mogelijkheid om zich aan te melden bij dit onderzoek. Geïnteresseerde telers kunnen het aanmeldingsformulier dat hiernaast staat, invullen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rianne van der Hulst.